Egyházközösségi hozzájárulás

SÁVOS ezért IGAZSÁGOS

Kedves Katolikus Testvérek!

 

Régen párbérnek hívták, később egyházadónak nevezték, aztán egyházközségi hozzájárulásnak hívták, most önkéntes adománynak nevezzük azt az adományt, amit egyházunk fenntartására adunk. A nevében benne van, hogy önkéntes adomány, ezért nem jó szó az adó, mert az, kötelező. A katolikusok számára az Egyház

5 parancsa előírja, hogy egyházunkat anyagi hozzájárulásunkkal is támogassuk. Régen tizedet fizettek az emberek az Egyház támogatására, és abból tudtak épülni a sok szép templomok, kolostorok, iskolák. Vannak most is olyan kis egyházak, akik most a jövedelmük 10%-val járulnak hozzá egyházuk fenntartásához. Ők kevesebben vannak, ezért egyenként többet fizetnek. Mi hál Istennek többen, vagyunk, ezért nekünk nem kell olyan mélyen nyúlnunk a zsebünkbe, amikor egyházunk támogatásáról van szó.

A MKPK 2005. évi határozata értelmében az egyházközségi hozzájárulás a nettó jövedelem

1 %a. A pécsi egyházmegyében ez a pécsi megyéspüspöki döntés értelmében ez, a nettó jövedelem 0,5 %,vagyis a fele az országos előírt összegnek.

Ezzel kapcsolatban összeállítottunk egy táblázatot, amelyen el lehet igazodni, hogy a jövedelem alapján milyen összegről van szó. Tehát nem az összeg egyforma, hanem  jövedelem mértéke alapján változik. Ezáltal igazságosabb a rendszer, mert mindenki a saját jövedelmének megfelelően arányosan járul hozzá egyházközségi kiadásainkhoz.

Csak példaként hozom fel azt a kategóriát, akinek

pl. a nettó jövedelme (fizetés, nyugdíj) havonta 100.000,- Ft, annak havi egyházközségi hozzájárulása ebből az összegből 500,- Ft, ami éves viszonylatban

1.200.000,- Ft-os jövedelem mellett, annak 0,5  %- a, vagyis 6.000,- Ft.

A kérésünk, hogy a kedves hívek keressék meg a táblázatban a saját kategóriájukat, és annak megfelelően támogassák egyházközségünket, amely csupán a hívek önkéntes adományából tartja fenn magát. Az állami támogatások a központi, egyházmegyei és iskolai kiadások fedezésére vannak. Senkitől nem kérünk bérjegyzéket, vagy nyugdíjszelvényt, hanem a lelkiismeretünk szavára hallgassunk, és annak tudtában döntsünk, hogy mindenről számot kell adnunk egykor az örök Bíró előtt. Bízunk nagylelkűségükben és köszönjük mindazoknak, akik eddig is rendszeresen támogatták egyházközségünket, kérem a továbbiakban is, tegyék meg.                                                

                                                                                                               

                                                                                  Bacsmai László

                                                            esperes - plébános      

Esetleges utalás estén:

CIB:  10701214-68611930-51100005 

 

Elérhetőség

Mohácsi Római Katolikus Plébánia
7700 Mohács,
Szent Mihály tér 8.

69/322-866
30/602-77-20

Mohácsi Római Katolikus Plébánia © 2013-2017 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode