A házasságkötésről

A HÁZASSÁGKÖTÉSRŐL NÉHÁNY TUDNIVALÓ

 1. Házasság megkötésére a területileg illetékes plébánosnál kell jelentkezni.
 2. A házasságkötés időpontját az irodai adminisztrátor előjegyzi.
 3. A házasságkötési szándékukat a jegyesek a jegyesvizsgálat kitöltésével és annak a plébánia postai vagy e-mail címére való eljuttatásával tehetik meg.
 4. A plébánossal való személyes találkozást már a jegyesvizsgálatban szereplők alapján szervezzük meg, egyeztetve a felek számára a megfelelő időpontot.
 5. A jelentkezés az esküvő időpontját előzze meg legalább négy hónappal, hogy kellő előkészülettel a szentség méltó felvétele biztosított legyen. (ajánlatos a tervezett esküvőt az év elején bejelenteni, helylefoglalás miatt is)
 6. A jelentkezés feltétele, hogy az egyik jegyes római katolikus vallású legyen.
 7. Ha a jegyesek valamelyike esetleg nincs megkeresztelve, még nem volt elsőáldozó, bérmálkozó a házasságkötés előtt lehetőséget biztosítunk a szentségek pótlására. (lásd. katekumenátus )
 8. Egy megkeresztelt és egy nem megkeresztelt is köthet egyházi házasságot megfelelő engedélyek birtokában, amit a hivatal kér meg a püspökségtől.
 9. A szabad állapotot igazoló keresztelési anyakönyvi kivonatot arról a Plébániáról kell kérni, ahol megkeresztelték. (3 hónapnál nem régebbi) Helyben keresztelteknek, vagy a plébánia területéhez tartozók kánoni állapotát hivatalból végezzük el.
 10. Plébánián kapott, vagy az itt letölthető  Jegyes-vizsgálati űrlapot ki kell tölteni és visszajuttatni a plébánoshoz. Mivel az űrlapon szereplő személyes adatok visszaélésre is alkalmat adhatnak, igyekezzenek a jegyesek személyesen átadni a plébánosnak. Amennyiben a jegyesek könnyebben tudják ezt az igényt elektronikus formában teljesíteni a plébánia honlapjáról letölthető.
 11. Ha a jegyesek egyike sem lakik a plébánia területén, de esküvőjüket ezen a Plébánián szeretnék megkötni, akkor mindkét félnek elbocsátót kell kérni a területileg illetékes plébánostól.
 12. Házasságkötésnél a tanúra vonatkozó előírásokat az Egyházi Törvénykönyv szabályozza.
 13. A szülők aktív egyháztagságának egyik jele az évi egyházadó rendezése. A jegyesektől is elvárjuk a közösség felé megnyilvánuló tevékeny szeretetük kifejezését.
 14. A házasságkötés szertartásának részleteit a jegyes oktatás keretein belül ismerik meg a jegyesek.
 15. A jegyesek igyekezzenek mind jobban bekapcsolódni a helyi közösség egyházi életébe, mely imádságaival támogatja őket a felkészülés ezen szakaszában.


JEGYESVIZSGÁLAT.doc (123,5 kB)

 

 

Hasznos linkek

Hasznos szexuáletikai oldal:
Testünk teológiája

Keresztény társkereső oldal:
párKatt.hu

Elérhetőség

Mohácsi Római Katolikus Plébánia
7700 Mohács,
Szent Mihály tér 8.

69/322-866
30/602-77-20

Mohácsi Római Katolikus Plébánia © 2013-2017 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode