Bérmálás 2018/04/07

2018.04.09 15:19

2018/04/07-én plébániánk rendezésében a fogadalmi Templomban, ismét sor került, a Bérmálásra. A szentség kiszolgáltatását szokás szerint Dr. Udrvardy György Megyés Püspök végezte.
Az ide bérmálás érdekessége, hogy egyházmegyénken belül Mohácson került sor az első bérmálásra.
A templomban hozzávetőleg mintegy 750-en lehettek, a bérmaszülőkkel, a bérmálandókkal és a közösség tagjaival együtt. Idén, nagy örömünkre szolgált az, hogy  ebből 92 bérmálandó volt.

A fiatalok a szertartás elején köszöntőjükben a Püspök úrnak elmondták, hogy a felkészülésük ideje alatt nagyon izgultak, de ezt követően sikeresen vizsgát tettek, és most készen állnak a szentség felvételére.

A Püspök atya szintén köszöntötte Őket, és örömmel töltötte el, hogy sok fiatal kéri a bérmálás szentségét. Azonban hozzátette, hogy nem csak a sikeres vizsga a fontos, hanem az ezt követő út, melyet felelős keresztényként kell majd élniük.
A fiatalok, miután megbérmálkoztak átvehették a Püspök úr által megszentelt Bibliát, illetve a hitoktatóktól az emléklapot. A szertartást követően, templom előtt a bérmáltak, a bérmaszülők a püspök, és a papok részvételével közös fotózáson vettek részt.

 

A bérmálást követően Bacsmai László Plébános atya, a közösségi házban megvendégelte a közösségek vezetőt. A fogadáson részt vett Dr. Urvardy György Megyés Püspök, Dallos Tamás Káplán, Szekó Jószef Mohács város Polgármestere feleségével, illetve a plébánia vezetőségi tagjai is.
Itt, a közösségek vezetői beszámoltak eddigi munkájuk sikereiről, illetve ehhez kapcsolódó későbbi terveikről.

 

Martina Erzsébet a Karitász vezetője beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakba az adomány érkezett hozzájuk, mellyel segíteni tudtak sok rászorulónak. Valamint sikereiről elmondta azt is, hogy több újabb programokat szeretne elindítani, hogy azokon keresztül is segíthessen a rászorulóknak. Kiemelte azt is, hogy nem csupán a mohácsiaknak, hanem Mohács környéki településeken élőknek is sokat segítenek adományaikkal. 

Takács Hajnalka a hitoktatók részéről beszélt arról, hogy a közösségei házban egyre több gyermek, és felnőtt program van.  Erre a kihasználtságra hivatkozva megemlítette, hogy a jelenlegi bérleményt a későbbiekben tulajdonra lehetne váltani a plébánia részéről.
 

Válaszában a püspök úr örült a Karitász eredményes fejlődésének és terveinek, valamint gratulált Martina Erzsébetnek a sikerek eléréséhez, és további sok sikert kívánt tervei megvalósításához.
Miután a hitoktatók eddigi munkáját is megköszönte, és az Ő munkájukhoz is sikert kívánt, kifejezte örömét az épület nagy kihasználtságnak, melyben közösségi fejlődést lát.
A Püspök úr további reflektálásában kiemelte, hogy nagyon fontos a közösségek működtetése, hiszen ebben látható a hívők összetartása. Hozzátette, hogy a közösségek feladata egyben a „külső” emberek megszólítása is.  Ez után elmondta, hogy további időre van még szükség ahhoz, hogy a sikeres működés igazolhatóbb legyen. Természetesen ezen felül pozitívan értékelve a felszólalást nem zárkózott el az ingatlan esetleges későbbi tulajdonba-vételétől sem.


Püspök úr, követően a Fogadalmi Templom felújításáról is beszámolt, melyben elmondta, hogy a munkálatokat követően egy megújult, sokban korszerűbb templomot fog kapni a közösség. Azt is kijelentette, hogy a felújítás ideje alatt a misék, és a szertartások zavartalanul fognak folyni.

A fogadás után a Püspök atya, Mohács Polgármestere, és felesége a plébánia vezetősége, a vendégpapok, és a közösségi vezetők Bacsmai László mohácsi Plébános vezetésével a Szent János Hotelben ünnepi vacsorán vettek részt, ahol mindenki felszabadultan beszélgetett ki-ki a saját terveiről elképzeléseiről, véleményeiről

Vissza

Elérhetőség

Mohácsi Római Katolikus Plébánia
7700 Mohács,
Szent Mihály tér 8.

69/322-866
30/602-77-20

Mohácsi Római Katolikus Plébánia © 2013-2017 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode